Afzuiging en filtering in de houtbewerking industrie

Bij het bewerken of verwerken van hout ontstaan er houtkrullen, zaagsel en houtstof. Dit is onwerkbaar en op den duur ook schadelijk, vooral door het stof dat overal in doordringt. Machines kunnen vastlopen en uw personeel kan er ziek van worden. Daarnaast is houtstof brandbaar en explosie gevaarlijk!

Reinders Luchttechniek ontwerpt machines die deze houtkrullen, zaagsel en houtstof effectief en veilig af kunnen voeren. Onze installaties zijn milieubewust, energiezuinig en brandveilig. Daarnaast voldoen ze aan alle kwaliteitsnormen.

Veel van onze afzuiginstallaties en filterinstallaties in de houtindustrie zijn maatwerk. Ze kenmerken zich door een flexibele modulaire opbouw. Doordat ze eenvoudig te koppelen zijn, is de installatie eenvoudig aan te passen aan ontwikkelingen.


Filters in de houtbewerking industrie

Het compactfilter wordt toegepast eenvoudige machinegroepen die uit een of meer machines bestaan. De maximale diameter van de zuigleiding is Ø 315 mm en de maximale luchthoeveelheid door de zuigleiding is 6.000 m3/h. Een compactfilter is ook geschikt om houtmot te briketteren.

Het zakkenfilter kan ingezet worden tot volumes van circa 40.000 m3/h. We passen deze filter toe bij kleine materiaalhoeveelheden. Het afval wordt opgevangen in tonnen met daarin grote plastic zakken.

Het silofilter met een cellenradsluis is toepasbaar tot circa 40.000 m3/h en wordt op een silodak of een container geplaatst. Het houtmot valt dus direct in de voorraadhouder zonder transportventilator. De cellenradsluis sluis voorkomt overdruk in de silo of container.

Het wormfilter heeft een transportworm die het afval naar de cellenradsluis transporteert. De maximale luchthoeveelheid is circa 60.000 m3/h. Vooral bij grotere hoeveelheden stof is een wormfilter zeer geschikt. De worm schroeft het mot naar de cellenradsluis en vervolgens gaat het naar de silo’s of containers.

Het kettingfilter maakt voor de afvoer van het afval gebruik van een schraperketting en sluis. Dit filter is geschikt tot zeer grote luchthoeveelheden van maximaal circa 300.000 m3/h. Dit filter wordt toegepast wanneer grote hoeveelheden lucht en/of afvalmateriaal afgezogen moet worden, maar ook wanneer uitbreidbaarheid in toekomst gewenst is.

Artikelen houtindustrie